Det å løpe maraton er ingen enkel sak. Det er tross alt snakk om et løp på rundt hele 40 kilometer. Det er noe helt annet enn den lille mila man vanligvis løper i skogholtet like ved huset. Ikke bare er det beintungt, men det skal gjøres på tid også, i tillegg til at man skal huske å holde riktig fart, og riktig teknikk.
Taktikk
Når man løper et maraton, er det viktig å ha en forhåndsbestemt taktikk. Mange velger for eksempel å starte rolig, for så å ta i litt ekstra etterhvert, og til slutt løpe og forhåpentligvis løpe forbi alle andre. Andre velger kanskje å holde et jevnt og relativt høyt tempo hele veien, slik at det ikke blir for mange dynamiske bevegelser som kan forstyrre og eventuelt strekke en muskel underveis. Noen velger også å ta hardt i i starten, slik at de kommer seg langt fram tidlig, for deretter å senke farten etterhvert.
Dette er kanskje ikke den smarteste løsningen om man ikke er 100 % sikker på sin egen form, da man raskt kan slite seg ut så mye at man sliter gjennom hele løpet med å komme seg opp i normalfart igjen. Dette er noe du kommer til å finne ut av selv når du trener deg opp og forbereder deg. Det er viktig at du finner en taktikk og en løsning som passer deg perfekt, da alle yter forskjellig og har forskjellige metoder.
Opptrening
Når man skal trene seg opp til et maraton, er det utholdenhet man skal legge alt fokuset på. Det er en svært lang distanse å løpe, og man må være i stand til både å løpe selve distansen, og å ha kontroll over oksygeninntaket. Det er ikke bare lungene dine som trenger oksygen når du trener, musklene er også avhengig av det for å kunne yte det de skal. Mange utvikler seg derfor en egen pusteteknikk som gjør det lettere å holde ut lengre distanser. For eksempel kan du trekke inn pusten kort og fort to ganger, for så å puste ut litt lengre. Da puster man i takt med løpingen, og etterhvert vil denne metoden også bli naturlig å bruke.
Du kan for eksempel starte opptreningen med å løpe 10 kilometer. Gjør dette så mange ganger at du venner deg til distansen, og kroppen din blir vant til å løpe lenge. Deretter kan du øke med for eksempel 3 kilometer for hver gang, slik at overgangen ikke blir så kraftig. Gi deg selv nok tid, ikke legg for mye press på hvor raskt du skal løpe. Det viktigste i starten er rett og slett å fullføre. Etterhvert som du blir vant med løpingen, kan du også variere litt med fart og se hvordan kroppen din fungerer. Når du begynner å bli i form til å løpe litt lengre, rundt 30-40 kilometer, er det viktig at du sørger for at kroppen din får rikelig med hvile mellom hvert løp. Og sakte, men sikkert, vil du bli klar for et ekte maraton!