Når man bruker ordet ernæring, høres det fort veldig avansert, fremmed og nesten litt skummelt ut. Men det trenger det absolutt ikke være. Ernæring er egentlig veldig enkelt. Du husker kanskje fra skolen, da man lærte om 5 om dagen. Denne regelen er egentlig veldig god, og noe man faktisk burde praktisere. Følger man dette, ligger man allerede veldig godt an. 5 frukt eller grønnsaker i løpet av dagen, det er verken vanskelig eller dyrt å få til.

Variert kost

friends cookingDet som er særdeles viktig å huske på, er å holde et høyt nivå av variasjon i matinntaket. Det er viktig at du husker å få i deg nok karbohydrater, proteiner og andre vitaminer, slik at du får fylt opp det behovet kroppen trenger. Når du har fylt opp behovet, fungerer kroppen dessuten helt optimalt. Gode og sunne karbohydrater kommer for eksempel fra banan, ris, potet eller pasta. Man må også være litt obs på å ikke spise for mye av karbohydrater, da især pasta, da dette kan føre til oppblåst mage og trøtthet.

Dette gjelder naturligvis dersom man spiser veldig mye av det, men så lenge du kombinerer det med andre, sunne næringsstoffer, er det helt fint. Proteiner finner du for eksempel i kjøtt og egg, og her har du mange muligheter. Det er enkelt å skvise inn et egg eller to i hverdagskosten. Jern er det også svært viktig å få i seg nok av, slik at man ikke blir utmattet og sliten. Dette finner du i for eksempel spinat – så flett inn så mye spinat du kan inn i kosten din.

Spennende oppskrifter

saladDet er lite som er så kjedelig som vanlige, kokte grønnsaker. Kokt brokkoli og blomkål, ikke lukter det godt, og ikke smaker det noe særlig heller. Da er det ikke rart man allerede fra ung alder av får et negativt syn på grønnsaker. Trikset er derimot å prøve seg litt fram selv. Hva med å steke grønnsakene i stedet? Bytt ut brokkolien og blomkålen med babymais, aubergine, sopp, gresskarfrø, sukkererter, paprika, squash eller flaskegresskar. Det er så mye spennende å velge mellom!

Ta deg en ny runde rundt grønnsaksdisken neste gang du handler, prøv noe du aldri har prøvd før! Stek grønnsaksblandingen i panna med litt olje, krydre for eksempel med salt og pepper eller noe annet spennende. Ved siden av kan du for eksempel ha kjøtt og ris, pasta eller couscous. Dette blir et fullverdig og utrolig sunt måltid. Du kan også for eksempel bake grønnsakene i ovnen. Del de opp i passende skiver, legg de i en ildfast form med litt smør og ønsket krydder. Kanskje kan du slenge det inn sammen med en laksefilet med litt pesto på? Mulighetene er så mange, man må bare prøve seg litt frem.

Balanse

Å spise sunt behøver ikke å være ensbetydende med å spise lite. Du må også huske på å få i deg nok mat, spesielt dersom du trener regelmessig. Dette er viktig for at musklene dine skal ha næring å gå på, og for at treningen din skal bli best mulig.