Kondisjonstrening er kanskje noe av det enkleste å utføre. Har man en liten time til overs, er det lett å bare slenge seg ut på en joggetur rundt nabolaget. Har du skog og mark i nærheten, er dette ekstra bra, da det å løpe på asfalt ofte kan være ganske hardt for knær og hofte. Dersom asfalten er ditt beste alternativ, må du sørge for å ha skikkelige sko med god demping. Kondisjonstrening er kjempebra og en veldig viktig treningsform uansett alder – men kanskje spesielt etter fylte 40. Dette kan være med på å forhindre enkelte hjertesykdommer, og kroppen din blir mye sterkere.

Det finnes også mange andre øvelser man kan gjøre om man ønsker ei god kondisjonsøkt!

Sykling

cycleSykling er ikke bare gøy, det er utrolig bra trening også. Dra med deg familie eller venner på en idyllisk og fin sykkeltur om sommeren, pakk med matpakke og drikke. Kombiner treningen med sosiallivet, og da glemmer man nesten at man trener også. Norge er jo fullt av nydelige turområder og sykkelstier, og det er perfekt tilrettelagt for den treningsglade av oss. Med nydelig natur rundt, god fart, godt selskap og en liten matbit på veien, er vel dette ei treningsøkt man ikke kan klage på. Sørg for å klemme inn en oppoverbakke eller to, slik at du virkelig får trent stjerten litt under hardtråkkingen!
Det finnes også treningssykler på de aller fleste treningssentre rundt omkring i landet. Hit er det perfekt å dra om vinteren. På denne måten kan du bygge opp formen før sommerens sykkelturer også. Syklene er svært enkle å bruke, og du kan styre både fart og motstand selv, alt etter hva du selv er komfortabel med.

Intervall/bakketrening

En annen, knallbra form for styrketrening er intervall og bakketrening. Dette trener ikke bare kondisjon, men er en ypperlig måte å bygge musklene på. Spesielt dersom du kjører på med bakketrening. Finn en god og lang oppoverbakke, og ha som mål å løpe opp den uten pauser. Det kan være kjempetungt, men det er nettopp det det skal være. Da får du trent rumpe og lår skikkelig, samtidig som kondisjonen din får seg en real utfordring. Bakketrening kan du også gjøre på ei tredemølle dersom du ikke har noen passende bakker i nærheten. Du kan nemlig velge hvilken prosent stigning du vil ha på mølla, slik at det da oppleves som om du springer oppover. Her lønner det seg å starte med en relativt lav prosent, for stigningen merkes ganske godt allerede på 5 %. Start lavt, og bygg deg sakte men sikkert oppover.

running in gym

Intervalltrening er noe av det beste du kan gi kondisjonen din. Gode intervaller kan du gjøre litt research på selv, men det er vanlig å for eksempel kjøre 2-3 minutter med løp, og deretter 1-1,5 minutter roligere løp, for så å løpe i 2-3 minutter igjen. Du kan også kjøre intervaller fra lyktestolpe til lyktestolpe, dersom det passer deg bedre. Denne formen for kondisjonstrening er også utmerket å utføre på sykkel. Du kan også velge å kjøre en såkalt pyramideintervall, der du har lengre intervaller i begynnelsen, og deretter synkende.