Det finnes mange gode treningsprogram der ute. Mange er skreddersydde til en spesiell diett eller et spesielt mål, og mange får et eget program av sin personlige trener. Dette kan være en veldig god løsning når man trenger en bedre struktur på treningen, og kanskje ikke er vant med å legge opp treningsøkter.

outside workout

Det er et par pekepinner man må tenke på når man skal begynne å trene regelmessig:

  •  Ikke tren samme muskelgruppe to dager på rad. Musklene trenger hvile etter en hard økt, og de kan slites ut dersom de ikke får det.
  • Tren variert, slik at du ikke får belastningsskader.
  • Husk å ha riktig teknikk når det gjelder både løping og vektløfting. Det er ingen skam å spørre om hjelp!
  • Spis riktig mat som gir næring og energi til musklene dine.
  • Husk å spise både før og etter trening. Spis før, slik at kroppen din har energi å forbrenne. Spis etter for at kroppen skal få ny næring etter å ha forbrent mye.
  • Eksempler på gode treningsprogram

Et godt treningsprogram bør inneholde både flere typer kondisjonstrening, samt flere ulike typer styrketrening. I tillegg bør det legges opp på en fornuftig og varierende måte, slik at det ikke blir kjedelig men samtidig er enkelt å gjennomføre. For eksempel kan et godt program se slik ut:

Mandag: Løp i 20 minutter, tren styrke på armer i 40 minutter etterpå. Her kan du trene på de apparatene du selv vil, eller bruke din egen kroppsvekt for eksempel med armhevinger eller sit-ups.

Tirsdag: Løp i 20 minutter, tren styrke på rumpe og ben i 40 minutter etterpå. Her kan du velge å enten løpe oppover, eller trene på forskjellige apparater, eller med egen kroppsvekt.

Onsdag: Gå en tur i 90 minutter med rask gange. Dersom du har små vekter til å holde i hendene eller legge i skoene mens du går, bruk dette.

Torsdag: 60 minutters intervalltrening enten løping eller sykkel. Prøv pyramideintervall.

Fredag: Ca. 30 minutter intensiv styrketrening. Gjør minst 7 forskjellige øvelser, velg de muskelgruppene du selv helst vil jobbe på. For eksempel rygg, mage og lår.

Lørdag: Løp i ønsket tempo i ca. 60 minutter.

Søndag: Ta en velfortjent hviledag. Eventuelt gjør husarbeid for litt ekstra mosjon.

health and fitness

Ernæring

Dette treningsprogrammet er relativt hardt, og det er derfor veldig viktig at du spiser riktig. Spis noen ekstra proteiner på de dagene du trener styrke, og sørg for å få i deg nok karbohydrater og fett. Om man skal komme i god form, er for eksempel fisk noe av det beste du kan spise. Fisk er stappfullt av sunt fett, og mange andre gode næringsstoffer. I tillegg metter det også veldig mye. En annen ting du må tenke på er å få i deg en solid og næringsrik frokost. Sørg for å flette inn så mange næringsstoffer du kan i frokosten, slik at du har en jevn flyt av energi utover dagen og slik at musklene har noe å jobbe på.